De ce costa 50 dolari un cablu Thunderbolt de la Apple?

de: Radu Neagu
04 07. 2011

Incep sa apara, din cate am observat, primele periferice Thunderbolt. Un exemplu este solutia de stocare de mare viteza Pegasus RAID care va incepe sa se vanda de saptamana aceasta. Bine, noi mai avem putin de asteptat, deocamdata e vorba de Statele Unite. Trebuie sa va spun insa ca noile dispozitive de stocare Thunderbolt nu sunt destinate insa publicului larg, si asta din cauza costurilor. Conectorul propriu-zis este capabil de a tranfera informatii cu viteze de pana la 10 Gbps (atentie sunt gigabiti pe secunda), lucru de care producatorii de dispozitive s-au decis sa profite la maxim.

Solutia de la Promise nu vine insa cu un cablu in pachet, asa cum se intampla cu toate dispozitivele USB 3.0 sau Firewire, iar utilizatorul va fi nevoit sa isi achizitioneze unul.

Problema intervine insa cand singurul care vinde acest tip de cablu este Apple, iar pretul acestuia este de numai 50 dolari, aproximativ la fel cu al adaptoarelor de care aveau nevoie utilizatorii de mac pentru a scoate semnal video de pe laptop. In prima faza, ne-am gandit ca Apple vrea sa profite din nou de buzunarele mai adanci ale celor care isi cumpara in prima faza un laptop Apple, insa nu este chiar asa. Noul cablu Thunderbolt chiar contine tehnologie scumpa care aduce cablul la acest pret.

Exista doua tipuri de cabluri, cele pasive si cele active. Primul, cel pasiv, este doar o „adunatura” de cabluri care interconecteaza porturile dintre ele. Al doilea, cel activ, detine si cipuri electronice care ofera un management al datelor si se asigura ca acestea ajung complete si rapid de la un capat la altul. Acesta este si cazul lui Thunderbolt.

Cablurile care depasesc o viteza de 5 Gbps sunt de obicei cabluri active. Este necesara folosirea unui cip la ambele capete pentru a asigura aceasta rata de transfer in mod sustinut.

Cei de la iFixit au intrat mai adanc in aceasta problema si au demontat un astfel de cablu pentru a vedea ce se afla inauntru. Ei bine, s-a descoperit ca la fiecare capat exista un cip Gennum GN2033 Thunderbolt Transceiver creat special pentru acest standard.

Website-ul producatorului spune ca: „Spre deosebire de cablurile pasive obisnuite care pot fi folosite la viteze de transfer mai reduse, viteza fara precedent a standardului Thunderbolt a creat o cerere unica pentru segmentul de transfer de date. GN2033 asigura o modalitate sofisticata de amplificare a semnalului pentru a asigura transferul de date fara erori si cu viteza mare prin intermediul cablurilor de cupru.”

Solutia Intel pentru Thunderbolt era aceea de transfer optic, acestia alegand o modalitate cel putin ciudata de a folosi noul standard cu dispozitivele existente. Este totusi posibil ca urmatoarele versiuni ale acestui standard sa foloseasca cabluri optice.

De asemenea, momentan Apple ramane singurul care produce si comercializeaza acest tip de cabluri, Intel nedezvaluind cand vor fi facute publice in mod oficial specificatiile si pentru ceilalti producatori. De aici motivul pentru care momentan nici un dispozitiv nu va veni cu un cablu Thunderbolt in pachet, poate doar daca vor face o intelegere cu Apple si le cumpara de la ei.